Extra leenruimte bij een energiezuinige nieuwbouwwoning

20 maart '24

Wist je dat vanaf dit jaar het energielabel van de woning meeweegt in je hypotheekruimte? Je krijgt namelijk extra leenruimte als je een energiezuinige nieuwbouwwoning koopt. Naast goed voor het milieu én jouw wooncomfort, is een nieuwbouwwoning dus ook fijn voor je portemonnee. Of je nu je maandlasten laag wilt houden of die extra leencapaciteit wel goed kunt gebruiken; een duurzame woning is altijd een goede keuze.

Lagere maandlasten

Als je een nieuwe energiezuinige woning koopt, dan betaal je minder aan energiekosten. Dat komt omdat de nieuwe woning minder energie verbruikt voor verwarming én mogelijk meer energie opwekt – bijvoorbeeld met zonnepanelen. Je houdt dus maandelijks meer geld over om te kunnen besteden aan je hypotheek dan bij een bestaande woning met een lager energielabel. Om die reden kun je dus ook meer lenen bij de bank. Let op: het kan zijn dat geldverstrekkers aanvullende eisen hebben ten aanzien van de extra leencapaciteit. Vergeet niet om hiernaar te informeren.

Een fijn (hypotheek)voordeel!

Voor een energiezuinige nieuwbouwwoning kun je een hogere hypotheek krijgen dan voor een niet duurzame woning. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is er sprake van rentekorting als je een duurzame nieuwbouwwoning koopt. Een voorbeeld hiervan is de Rabo Groenhypotheek.

 

Ook zijn er vanuit de overheid regels vastgesteld waardoor je extra leenruimte krijgt bij een hypotheek wanneer je kiest voor een energiezuinige woning. Hierbij wordt gekeken naar het energielabel van de woning. Zo mag je € 30.000 extra lenen voor de aankoop van een energiezuinige (nieuwbouw)woning met energielabel A+++. Dit loopt op tot wel € 50.000 bij een woning met energielabel A++++. Hoeveel extra leencapaciteit je kunt krijgen hangt dus mede af van het energielabel van jouw nieuwbouwwoning of -appartement. De woningen in Park Valley hebben energielabel A+++.

In het overzicht hieronder staat per energielabel aangegeven welk bedrag je extra kunt lenen bij de hypotheekaanvraag. Vraag jouw hypotheekverstrekker naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame nieuwbouwwoning.

Tabel leenruimte energielabel
Wil jij ook wonen in Park Valley? Bekijk woningaanbod
Heb jij nog vragen? Contact