De duurzame voordelen van een nieuwbouwwoning

14 oktober '22

De gas- en energieprijzen stijgen hard in 2022. Iedereen merkt het in de portemonnee. Het kopen van een nieuwbouwwoning biedt daarom, zéker in deze tijd, veel voordelen. Want in vergelijking met bestaande bouw heeft een nieuwbouwwoning in Park Valley standaard lage energielasten dankzij onder meer uitstekende isolatie, zonwerende beglazing, buitenzonwering op zon belaste gevels, zonnepanelen en een collectieve warmtepomp. En wist je dat alle nieuwbouwwoningen geheel gasloos zijn? In dit artikel lichten we alle voordelen helder en overzichtelijk toe en je kunt berekenen hoe veel je kunt besparen door voor een woning in Park Valley te kiezen.

image alt

Eigen woning verduurzamen

Het verduurzamen van je bestaande woning vraagt een grote investering én is tijdrovend. Dat komt vooral omdat je er als particulier vaak alleen voor staat. Nieuwbouwprojecten profiteren van schaalvoordelen bij de inkoop van duurzaamheidsinstallaties.

Voordeel 1: lage energierekening

Op het gebied van het verduurzamen van de eigen woning werd in 2020 in Nederland 91% van de uitgaven besteed aan verbeteringen van isolatie en verwarming (Bron: Duurzaamgebouwd.nl, Nederlanders besteden acht miljard aan verduurzaming woning). Met de hoge energieprijzen zijn we op zoek naar manieren om de kosten te drukken, terwijl het verduurzamen van een bestaande woning vaak veel geld en tijd kost. Een nieuwbouwwoning voldoet al aan alle duurzaamheidsmaatregelen en leidt tot een lagere energierekening dan die van een bestaande woning van dezelfde grootte. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden met een gemiddeld verbruik, is in een nieuwbouwwoning (energielabel A+++) gemiddeld 120 euro per maand minder kwijt aan de energierekening dan in een gemiddelde bestaande woning (label C). Bij een energieneutrale woning loopt dat voordeel op naar 225 euro per maand (prijspeil juli 2022).

Wil je weten hoeveel jij kunt besparen? Op de pagina Woningen kun je via de button ‘Bereken warmtelasten’ op basis van je favoriete nieuwbouwwoning jouw besparing berekenen. 

Bereken je besparing

Voordeel 2: gasloos

De gasaansluiting vervalt voor heel Nederland in 2050. De komende jaren werken gemeentes hier stapsgewijs naartoe. Als jouw buurt aan de beurt is en je jouw bestaande woning gasloos wilt of zelfs moet maken, krijg je te maken met flinke kosten en mogelijk bouwoverlast. In tegenstelling tot bestaande bouw, kent nieuwbouw geen gasaansluiting. Je huis is volledig gasloos. In plaats van een aardgasaansluiting krijgen de woningen een aansluiting op de collectieve warmtepomp die warmte en koude uit de bodem haalt.

Voordeel 3: vloerverwarming en -koeling

Radiatoren verwarmen de ruimte van ‘boven naar beneden’. Je hebt het ongetwijfeld wel eens gemerkt: de thermostaat geeft een aangename temperatuur aan, maar in de betreffende ruimte voelt het nog steeds koud aan. Dit komt omdat radiatoren van ‘boven naar beneden’ verwarmen. Warme lucht stijgt namelijk op en daalt geleidelijk naar de vloer, totdat de ruimte een aangename temperatuur bereikt. Bij dit proces gaat er onvermijdelijk warme lucht verloren, waardoor de gewenste temperatuur bijna nooit bereikt wordt. Dit probleem kan makkelijk opgelost worden door de thermostaat iets hoger te zetten dan de gewenste temperatuur, maar vanuit zowel milieutechnisch- als financieel oogpunt is dit geen duurzame oplossing.

In Park Valley heeft elke nieuwbouwwoning vloerverwarming en vloerverkoeling. Vloerverwarming én -koeling zorgen voor extra wooncomfort. Enerzijds omdat een warme vloer in de winter en een koele vloer in de zomer nou eenmaal prettig is, anderzijds omdat vloerverwarming en -koeling zorgt voor een fijn en prettig binnenklimaat. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de temperatuur in een woning efficiënter wordt gereguleerd. Bij vloerverwarming wordt de opwarming andersom geregeld; namelijk van ’beneden naar boven’. Omdat warme lucht automatisch opstijgt, wordt de ruimte efficiënt verwarmd. Doordat vloerverwarming over de gehele oppervlakte van de vloer wordt gelegd, wordt de warmte bovendien gelijkmatig over de vloer verdeeld. Én omdat er bij deze manier van verwarmen, de kamer gelijkmatig verwarmd wordt , is het – in tegenstelling tot klassieke radiatoren – ook mogelijk om de thermostaat iets lager te zetten dan de gewenste temperatuur. En dat scheelt weer energie! Daarnaast brengt deze manier van verwarmen ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Vloerverwarming zorgt namelijk voor een betere luchtkwaliteit. Stofdeeltjes worden niet door de lucht geblazen, wat wel het geval is bij radiatoren. En, de naam zegt het al, de verwarming ligt onder de vloer. Het is dan ook niet zichtbaar en neemt geen ruimte in beslag. Je hebt geen radiatoren meer. Ideaal! Die verzamelen toch alleen maar stof.

Voordeel 4: balansventilatiesysteem

De nieuwbouwwoningen in Park Valley hebben een balansventilatiesysteem, een installatie waarbij er evenveel vers gefilterde buitenlucht het huis in wordt geblazen, als dat er vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd. De energie van de uitgaande lucht (warmte in de winter, koelte in de zomer) wordt overgedragen aan de binnenkomende lucht. Hiermee verlaagt balansventilatie de energierekening: de verwarming en eventueel koeling hoeven minder vaak aan. Dit is ook een enorm pluspunt voor de gezondheid. Voor mensen met astma kan er zelfs een speciaal filter in worden gestopt, waardoor de lucht nóg aangenamer kan worden. Het filter hoeft slechts 1 keer per jaar vervangen en 2 keer per jaar schoongemaakt te worden. Een kleine moeite voor iets wat een substantiële bijdrage levert aan je gezondheid.

Sommige nieuwbouwwoningen hebben ramen met een rooster bovenin, dat zorgt voor vrije aanvoer van lucht als je de ventilatieroosters altijd open hebt staan. Doordat de woning dus goed is geventileerd voorkom je ook allergieën, hoofdpijn en verkoudheid. Een goed binnenklimaat is niet alleen gezond, maar zorgt daarnaast ook voor een verhoging van comfort.

Voordeel 5: zonnepanelen

Bij Park Valley worden er voor de woongebouwen voldoende hoog rendement PV-panelen op de daken geplaatst om voldoende elektriciteit op te kunnen wekken om energieneutraal te zijn (EPC = 0). Dit dekt de gebouw gebonden energievraag met hernieuwbare energie.

Het aantal kWh dat zonnepanelen opleveren is variabel. Dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit en de leverancier. Een ander mooi voordeel van zonnepanelen is dat deze energie opwekken zonder C02-uitstoot. Zo zorgen 10 zonnepanelen voor een besparing van 1400 kilo CO2 per jaar (*) (bron: Milieucentraal.nl, De voordelen van zonnepanelen). Het is daarmee zowel aantrekkelijk voor de portemonnee als voor het klimaat.

(*) exclusief de productie van de zonnepanelen waar wel sprake is van CO2 uitstoot.

foto nieuwbouw 2

Voordeel 6: extra leencapaciteit

Je krijgt bij aankoop van een duurzame woning bij de meeste hypotheekverstrekkers extra leencapaciteit op de hypotheek en je krijgt een rentekorting. Dát is een fijn bijkomend voordeel. Voor een energieneutrale woning krijg je bij veel hypotheekverstrekkers tot wel €15.000 extra leenruimte, ongeacht je inkomen. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Vraag dit dus zeker even na de bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze!

Voordeel 7: warmtepomp

In Park Valley is gekozen voor een centrale bodem warmtepomp. Hij doet alles wat een cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren, maar dan duurzamer. Een warmtepomp kan ook koelen en haalt warmte en koude uit de bodem. Bij het proces om deze duurzame bronnen om te zetten in warmte is wel stroom nodig. Door de aanwezigheid van de zonnepanelen op de woning kan de warmtepomp overdag (deels) draaien op de in het project opgewekte energie.

Voordeel 8: klaar voor de toekomst

Misschien is dit wel het belangrijkste voordeel van een nieuwbouwwoning: je bent voorbereid op de toekomst. Alle duurzame installaties en de meest nieuwe technieken zijn al bij de koopsom van een nieuwbouwwoning inbegrepen of in lease-vorm aanwezig. Op het eerste gezicht kan een nieuwbouwwoning daarom hoger zijn geprijsd dan een bestaande woning, maar met een nieuwbouwwoning bespaar je je de kosten (en moeite!) van de hele duurzaamheidstransitie. Je komt hierdoor niet achteraf voor verrassingen te staan. Je kiest dus voor gezond, veilig en comfortabel wonen – en dat is op de lange termijn een heel slimme investering!

Heb je een vraag? Neem contact met ons op
Meer weten over duurzaamheid in dit plan? Bekijk de duurzaamheid in Park Valley